Zsofia Malatinszky și fantastica sa poveste de viață

Municipiul Braşov găzduieşte primul campionat mondial de atletism organizat vreodată în România! Campionatul Mondial de Alergare de 50KM are loc pe 1 septembrie 2019 în orașul de sub Tâmpa.
Organizat de IAU (Organizaţia Internaţională de Ultra-alergare), împreună cu Federaţia Română de Atletism şi cu sprijinul Primăriei Municipiului Braşov, Campionatul Mondial de Alergare de 50KM îi va aduce la Braşov pe cei mai puternici ultra-alergători ai momentului.
La acest campionat vor sosi sportivi din 30 de ţări reprezentând toate continentele, iar până la startul competiției, Federația Română de Atletism vă prezintă cei mai renumiți atleți care vor alerga pe străzile din Brașov.

Zsofia Malatinszky este singura reprezentată a Ungariei care va lua startul la Campionatul Mondial de Alergare de 50KM de la Brașov, pe 1 septembrie. În vârstă de 40 de ani, Zsofia are o poveste de viață impresionantă.

Trimisă să facă înot de către mama, care se temea ca nu cumva fiica ei să se înece în apele din apropierea casei, Zsofia a făcut opt ani de natație la clubul Dunaffer. Odată cu înaintarea în vârstă, Zsofia Malatinszky a urmat cursul de călărie și chiar a participat la mai multe întreceri de sărituri peste obstacole. După absolvirea cursului a devenit instructor de călărie, dar asta nu înseamnă a abandonat școala. A terminat și Facultatea de Educației Fizică și Sport, fiind licențiată în Management sportiv.

Zsofia s-a apucat de alergat la vârsta de 25 de ani, la îndemnul unei bune prietene. S-a înscris la diverse maratoane și concursuri de tip Ironman și a prins tot mai mult gustul competiției. Din păcate, în 2012, la vârsta de 33 de ani, sportiva maghiară a suferit o fractură de col femural! Chiar dacă poate părea incredibil (așa ceva se întâmplă de obicei la persoanele de peste 70 de ani), Zsofia a ajuns pe masa de operație și i s-au implantat trei șuruburi de titan. Lumea părea să se prăbușească peste tânăra sportivă maghiară, mai ales că un doctor îi spunea că e suspectă de osteoporoză, iar un al doctor o bănuia de cancer osos!

Nu a fost vorba nici de una, nici de alta! După perioada de recuperare post-operatorie, Zsofia și-a vizitat medicul, care i-a spus că nu va mai putea alerga niciodată! A ieșit din cabinet și a cerut alte două păreri. Același verdict: adio alergare. Ambițioasă din fire, Zsofia nu s-a dat bătută și a ajuns la Udine (Italia), unde a dat pentru prima dată peste Chi Running (O formă de alergare influențată de t’ai chi. Un stil de alergare bazat pe yoga, care reduce riscul de accidentare). A stat două săptămâni acolo, a scăpat de cârje și, cu ajutorul specialiștilor de acolo a început să alerge din nou. Câte un kilometru, apoi 3-4 kilometri, iar apoi 10 KM. La prima alergare de 10KM se simțea precum în Rai!

Simțindu-se tot mai bine, Zsofia a dorit să afle mai multe despre Chi Running. A urmat un curs online în SUA și unul la Berlin (Germania), iar acum este instructor Chi Running la Budapesta. Iar CV-ul ei este unul impresionat:
Diplomă în Sport Management (2008)
Personal Trainer (2011)
Instructor Spin Racing (2009)
Cardio Challange Trainer ciclist interior (2011)
X-Training Crossover Fitness Trainer (2012)
Instructor certificat Chi Running (2014).

În cursele de alergare pe distanțe lungi, Zsofia are următoarele rezultate în ultimii ani: vicecampioană națională a Ungariei pe distanța de 50KM (2018), locul 3 la Maratonul de la Roma (2018) și locul 7 la Maratonul Veneției (2017).

Campionatul Mondial de Alergare de 50KM are loc pe 1 septembrie 2019 în orașul de sub Tâmpa şi este organizat de IAU (Organizaţia Internaţională de Ultra-alergare), împreună cu Federaţia Română de Atletism, cu sprijinul Ministerului Tineretului şi Sportului şi al Primăriei Municipiului Braşov şi este cofinanţat de Consiliul Judeţean Braşov.

Alături de organizatori se află parteneri Agenţia Metropolitană Braşov, Alpin Conference Center, Universitatea Transilvania, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Hospice Casa Speranţei, Coresi; sponsori(Spartan, Olea, Perskindol, Kinesis, Green Cola, Recuperare Acasă, BLife, Rădăcini Motors) şi parteneri media(Radio România Braşov, 100% Sport, NewsBV, BizBraşov, 24FUN, MixTV, Radio Braşov, Transilvania 365, Braşovul Tău, TV BV, Iubim Braşovul, Braşov Metropolitan, România Pozitivă, Infotrafic). 

Toate informaţiile legate de desfăşurarea competiţiei pot fi găsite pe site-ul www.brasov50km.com.